Wat als mijn haartransplantatie mislukt?
De grootste angst van iemand die wat aan beginnende kaalheid laat doen is wel dat de haartransplantatie mislukt. Je hebt een dure behandeling ondergaan. Waarschijnlijk was het ook al moeilijk genoeg om over de drempel heen te stappen en daadwerkelijk voor een haartransplantatie te gaan. Kortom, je wilt het scenario dat jouw haartransplantatie mislukt voorkomen. Dit kan door enerzijds de juiste kliniek te kiezen en anderzijds goed voor jouw nieuwe haar te zorgen. Wanneer je spijt van jouw haartransplantatie hebt en dit wilt laten herstellen dan bieden wij daar ook de oplossing voor. Wij werken met specialisten die niet alleen zorgen voor geslaagde transplantaties, maar ook mislukte haartransplantaties herstellen.
Hoeveel haartransplantaties mislukken?
Een haartransplantatie is een behandeling waarbij veel kennis en kunde nodig is om te zorgen dat deze niet mislukt. Het haar wordt geoogst en vervolgens weer teruggeplaatst op de gewenste plaats. In principe heb je met een goede ingreep een leven lang haar op de behandelde gebieden. Wij werken meestal met de DHI-techniek. Hierbij worden de niet met kaalheid belastte haarzakjes op het achterhoofd geoogst en op het kalende gebied teruggeplaatst. Zo heb je een permanent effect en een leven lang haar.
Een haartransplantatie is mislukt als deze getransplanteerde haren niet groeien. Ook is een mislukte haartransplantatie te wijten aan ongeschoolde en onervaren teams. Zo worden haarlijnen onnatuurlijk en kruinen vaak niet met de juiste draai getransplanteerd. Er gaan veel verhalen rond over mislukte haartransplantaties en veel mensen die spijt hebben van de ingreep vanwege tegenvallende resultaten. Wij doen ons uiterste best om de mislukte haartransplantatie zo goed mogelijk te herstellen zodat je toch levenslang kan genieten van het natuurlijke resultaat.
Wat kan er allemaal misgaan bij een haartransplantatie?
Het komt regelmatig voor dat wij een mislukte haartransplantatie herstellen. Dit kan te wijten zijn aan de ingreep en/of de behandelend arts of door jouw eigen levensstijl in de eerste weken na de transplantatie. Factoren die verkeerd kunnen gaan bij een haartransplantatie:
- Een te kleine haardichtheid: er zijn te weinig grafts geplaatst voor de grootte van het transplantatie gebied. Ook kan het zijn dat degene die de haarzakjes implanteert geen hoge dichtheid kan halen door onervarenheid. Laat je altijd informeren over hoeveel haar er bij jou geoogst en geplaatst kan worden zodat je bekend bent met het verwachte resultaat.
- Verschillende dichtheden: bij een haartransplantatie is het belangrijk dat het team zorgt voor een vergelijkbare dichtheid van jouw bestaande haren. Als je van jezelf geen hoge dichtheid hebt, is het ontzettend onnatuurlijk als het transplantatie gebied wel in een hoge dichtheid geplaatst wordt en vice versa. Daardoor krijg je dus een onevenredig resultaat.
- Foutieve groeirichting: bij het plaatsen van de grafts is het belangrijk dat de juiste haargroeirichting aangehouden wordt, vergelijkend met jouw bestaande haren. Ook is het bij een haartransplantatie in je kruin belangrijk dat de natuurlijke draai gehanteerd wordt. Als het team dit niet doet, zal het voelen alsof jouw haartransplantatie mislukt is.
Dit soort problemen komen voor bij behandelingen van niet-kundige teams/artsen. Daarom is het belangrijk om je goed en transparant te laten voorlichten over wat er allemaal wel en niet mogelijk is. Verder kan je bij ons met de arts een videocall inplannen, zodat wij je kunnen bevestigen dat wij anders te werk gaan.
Kan haar opnieuw uitvallen na een haartransplantatie?
Wanneer de haartransplantatie op de juiste manier is uitgevoerd, dan valt het haar in principe in de toekomst niet meer uit. Er zijn een aantal aandoeningen waarbij dit helaas wel voorkomt, maar die komen niet met regelmaat voor. Na een haartransplantatie valt echter wel altijd eerst het getransplanteerde haar uit, dit heet ‘shockloss’. Na 3 tot 4 maanden komen de eerste babyhaartjes, na een half jaar krijgen de haren meer vorm en een jaar na de ingreep gaat het haar echt goed op jouw oorspronkelijke haar lijken. Dat is dan ook de reden dat wij voor nazorg een regelmatig controlemomenten inplannen na de ingreep. Zo houden we een vinger aan de pols en weten we zeker dat je weer op weg bent naar een volle haardos!
Wat kan ik zelf doen om te voorkomen dat mijn haartransplantatie mislukt?
Zelf heb je ook invloed op het resultaat van een haartransplantatie. Er zitten nieuwe haarzakjes in jouw hoofdhuid die de eerste dagen nog niet goed vast zitten. Dit proces gaat het beste wanneer je goed voor jezelf zorgt en alle restricties in acht neemt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je in de week voor- en na de transplantatie niet rookt en geen alcohol drinkt. Nicotine zorgt ervoor dat er minder zuurstof in jouw bloed zit en alcohol verdunt het bloed. Beide processen beïnvloeden het herstel. Daarnaast zijn inspanning en stress ook van negatieve invloed. Vermijd daarom in de eerste maand na de ingreep zoveel mogelijk zware inspanningen en houd het sporten op een laag pitje. Verder is het van belang dat je contact met het getransplanteerde gebied tot een minimum beperkt. Uiteraard krijg je na de behandeling ook nazorg instructies van ons mee met alle richtlijnen nog een keer op een rijtje. Zo gaan we samen naar een volle bos haar!
Hoe kan het zijn dat getransplanteerde haarlijn er soms nep uitziet?
Het doel van elke haartransplantatie is om een zo’n natuurlijk en realistisch mogelijk resultaat neer te zetten. Een belangrijk aspect om te zorgen dat de haarlijn er niet nep uitziet is het creëren van een natuurlijke haarlijn. Alle haarlijnen beginnen zacht en bouwen langzamerhand dichtheid op. Dit gebeurt in het gebied vanaf een paar millimeter tot ongeveer een centimeter. Bij Hair Clinic Wolf houden wij rekening met jouw wensen, etniciteit, leeftijd, huidige groeirichting en de frons in het gezicht. Om een natuurlijke haarlijn te creëren maakt onze arts gebruik van een onregelmatig “zig-zag” patroon. Daarnaast is het gebruik maken van single grafts (een haarzakje waar 1 haar uitgroeit) noodzakelijk voor het maken van een natuurlijke haarlijn. De afgelopen jaren hebben wij al vele haartransplantaties uitgevoerd met hele mooie en vooral natuurlijke haarlijnen waar we heel trots op zijn! Wanneer bovenstaande richtlijnen niet gehanteerd worden, kan het zijn dat de getransplanteerde haarlijn er ontzettend nep en onnatuurlijk uitziet. Wanneer jouw haarlijn niet is geworden wat je ervan had gehoopt, kan je altijd bij ons aankloppen voor een herstel ingreep.
Mislukte haartransplantatie herstellen
De keuze voor een ervaren team/arts is belangrijk voor het uiteindelijke effect van de haartransplantatie. Helaas zien we nog vaak dat mensen erg ontevreden zijn over het resultaat van een haartransplantatie. Een goede of slechte behandelaar kan een wereld van verschil maken. Wanneer je spijt hebt van een haartransplantatie, ga je waarschijnlijk niet terug naar dezelfde arts. Gelukkig is Hair Clinic Wolf er ook om het resultaat van een teleurstellende transplantatie te verbeteren. Een te lage dichtheid kan vaak verhoogd worden mits er voldoende donorhaar aanwezig is. Je mag altijd contact opnemen om te informeren naar de mogelijkheden in jouw specifieke situatie.
Eerlijke vooruitzichten bij Hair Clinic Wolf
Of een transplantatie slaagt of mislukt is vaak een kwestie van perceptie. Technisch gezien mislukt een transplantatie wanneer de haren niet groeien. Voor jou is de transplantatie waarschijnlijk mislukt wanneer het niet voldoet aan jouw verwachtingen. Dat is geheel begrijpelijk. Daarom doen wij ons best om je het eerlijke verhaal te vertellen over een haartransplantatie. Je kan jouw verwachtingen dan stellen aan de hand van wat er allemaal mogelijk is. Zo zorgen we ervoor dat we uiteindelijk beiden blij zijn met jouw volle bos haar!